
Vaccinium macrocarpon
Veenbessen
De
cranberry of (grote) veenbes (Vaccinium macrocarpon, synoniem:
Oxycoccus macrocarpus) is een plant uit de heifamilie (Ericaceae).
Het is een kruipende of overhangende plant met dunne stengels. In
Nederland is de plant vrij zeldzaam.
De
soort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is in Nederland een
exoot. Het verhaal gaat dat in 1845 een vat bessen op Terschelling
aanspoelde, waarna de soort in Nederland inburgerde. De plant is hier
in 1868 ontdekt door botanicus Franciscus Holkema. Op Terschelling
komen uitgebreide velden van de cranberry voor en de pluk van de
bessen is er aan een veenbes-bedrijf verpacht. Ook op Vlieland komen
grotere velden voor. Op de overige waddeneilanden is de cranberry een
zeldzaamheid. De cranberry wordt ook in kleine aantallen gevonden in
het Fochteloërveen en het Eesveen op de grens van Friesland en
Drenthe en sinds kort ook in het Wormer- en Jisperveld. Op
Terschelling staat de plant bekend als 'Pieter-Sipkesheide', naar de
vinder van het vat in 1845.
Kenmerken
De
knikkende bloem heeft een lange bloemsteel en is ongeveer 5 mm lang.
De kleur varieert van roze tot rood. De kroonbladeren zijn sterk
teruggeslagen en de meeldraden en stempel steken duidelijk uit.
De
bladeren zijn eivormig, 4 tot 10 mm lang en hebben omgerolde randen.
Aan de onderzijde is het blad blauwgroen; de bovenzijde is
donkergroen.
De
bloeiperiode
loopt
van juni tot augustus.
De bes
is bol- of peervormig en heeft een doorsnede van 6-8 mm. Rijpe bessen
zijn rood; later worden ze bruin en gevlekt.
Standplaats
De grote veenbes heeft een voorkeur voor zure grond, zoals heide, veen en bossen maar moet niet worden verward met de daar van nature voorkomende inheemse kleine veenbes (Vaccinium oxycoccos
In
de keuken
Veenbessen
zijn lekker in een vruchtencompote bij een wildgerecht, als fruitige
toets in een dessert of als verrassende smaakmaker bij een warme
maaltijd. Je kan het hele jaar van deze besjes genieten. Vries ze in,
eet gedroogde veenbessen of drink een glaasje veenbessensap.
Heerlijk, en bovendien leveren ze je nog enkele gezondheidsvoordelen
op!
Voorkom
blaasontstekingen
Ongeveer
een op de twintig vrouwen kampt minstens drie keer per jaar met een
blaasontsteking. Met het ouder worden, stijgt de kans op deze
vervelende kwaal. Veenbessensap kan een blaasontsteking weliswaar
niet genezen, daarvoor zal je arts je wellicht een antibioticakuur
voorschrijven. Maar veenbessen hebben wel een preventieve werking. Zo
zou het sap ervoor zorgen dat de E. colibacterie (de boosdoener bij
de meeste blaasontstekingen) zich moeilijker aan de blaaswand kan
hechten, waardoor de kans op ontsteking afneemt. Volgens andere
studies zou veenbessensap zijn heilzame werking eerder te danken
hebben aan het feit dat het sap de urine zuurder maakt, waardoor
bacteriën moeilijker kunnen overleven.
Ook
voor zwangere vrouwen die vaak last hebben van blaasontstekingen is
veenbessensap zeker aan te raden. Tijdens de zwangerschap wordt
medicatie het liefst vermeden. Bij hen is preventie dan ook extra
belangrijk. Hoewel er nog bijkomend onderzoek nodig is, lijkt er voor
veenbessensap een belangrijke rol weggelegd in de strijd tegen
blaasontstekingen. Zo'n 250 ml sap per dag of een portie van 40 gram
(gedroogde) veenbessen is voldoende om van de voordelen te genieten.
In tegenstelling tot fruit bevatten veenbessen van nature nauwelijks
suikers, waardoor ze erg zuur smaken. Om van hun smaak te kunnen
genieten, worden de meeste veenbessendrankjes dan ook gezoet.
Gelukkig gaat het meestal om natuurlijke suikers en bevatten de
drankjes gewoonlijk niet meer calorieën dan andere vruchtensappen.
Ook aan de gedroogde veenbessen wordt suiker toegevoegd, maar ze
bevatten niet meer suikers dan rozijnen.
Ook voor kinderen kan veenbessensap zinvol zijn. Verschillende kleinschalige studies tonen aan dat het drankje er ook bij hen voor zorgt dat blaasontstekingen langer uitblijven. Wedden dat je kind dit 'medicijn' met plezier opdrinkt?
Sterkt
het lichaam
Ons
lichaam wordt voortdurend op de proef gesteld door de inwerking van
interne (ontsteking, sport...) en externe factoren (sigarettenrook,
UV-straling, luchtvervuiling...). Die factoren zorgen voor het
ontstaan van vrije radicalen, die zich maar al te graag aan onze
lichaamscellen hechten en zo de werking ervan verstoren. Dit proces
wordt ook weleens oxidatie genoemd. Gelukkig is ons lichaam uitgerust
met een mechanisme om deze schadelijke indringers te bestrijden, maar
het kan daar altijd extra hulp bij gebruiken. Voedingsmiddelen die
rijk zijn aan antioxidanten spelen daarbij een belangrijke rol. Ook
hier hebben veenbessen een grote troef in handen: ze bevatten een pak
meer antioxidanten dan andere populaire fruitsoorten. Die
antioxidanten hebben nog een ander gezondheidsvoordeel: ze maken het
bacteriën moeilijker om aan onze cellen te 'kleven', waardoor onder
andere de kans op een maagzweer en tandplaque verkleint. En ook van
een griepje of een verkoudheid heb je dankzij veenbessen minder last.
Hou
hart- en bloedvaten gezond
Van
rode wijn is al langer geweten dat één glaasje per dag een positief
effect op je hart- en bloedvaten heeft. Onderzoek heeft aangetoond
dat veenbessensap gelijkaardige voordelen biedt. Zo zou het drinken
van één (groot) glas veenbessensap (250 ml) met verlaagd
suikergehalte de productie van het vasculaire hormoon ET-1 afremmen
en daardoor aderverkalking tegengaan. Het drankje komt ook je
cholesterol ten goede en zou het HDL-gehalte in het bloed (de goede
cholesterol) verhogen. Veenbessensap zorgt niet voor een vermindering
van de hoeveelheid slechte cholesterol (LDL) in je bloed, maar helpt
wel om oxidatie ervan tegen te gaan, wat de algemene gezondheid van
je bloedvaten dan weer ten goede komt. Voor wie niet van een glaasje
rode wijn houdt, is een glaasje veenbessensap dus het perfecte
aperitief. Proost!
De
cranberry heet in het Nederlands ook wel:
Lepeltjesheide
Grote
veenbes (of gewoon veenbes)Amerikaanse veenbes
Moerasbes
Kraanbes
Geen opmerkingen:
Een reactie posten