dinsdag 24 december 2013

Cuphea ignea



Cuphea ignea


Het luciferplantje doet zijn naam eer aan, want de smalle, pijpvormige bloempjes eindigen in een tweekleurige rand: zwart en wit als een gloeiend aslaagje. Om die reden zijn er ook mensen die spreken van sigarettebloempje.
Soms zijn de bloemen licht omgebogen. Deze eigenaardige vorm komt terug in de wetenschappelijke naam 'cuphea', afgeleid van kuphos, het Griekse woord voor bochel.

Van april tot november, gewoon in de tuin, in potten of bloembakken, bloeien
luciferplantjes zonder ophouden tot de eerste flinke vorstnacht.

Wie er de geschikte ruimte voor heeft kan de planten dan in huis of kas overwinteren.

Soorten
Als luciferplant wordt slechts één soort aangeduid: Cuphea ignea, een heestertje dat in Mexico inheems is. Van de overige 250 soorten die van dit geslacht bekendzijn, horen wij maar zelden.

Soms wordt C. hyssopifolia aangeboden, waarvan de buisvormige bloemen wit of violet en aan het uiteinde wijder zijn.

Eénjarig is C. lanceolata met wijd geopende bloemen in rood en paars.

Ziekten
Wanneer 's zomers de bladeren geel worden en afvallen, kan een te zonnige standplaats en/ of te droge grond daarvan de oorzaak zijn. Zet de plant op een
minder zonnige plaats en denk aan regelmatig gieten.
Te natte grond heeft ook tot gevolg dat de bladeren geel worden. Laat u in
de winter de planten - in huis - zo lang mogelijk doorgroeien, dan verschijnen soms bruine vlekken langs de bladranden: een teken van gebrek aan licht,
soms teveel mest. Soms kan verpotten helpen, maar misschien is weggooien beter.

Standplaats
Het luciferplantje houdt weliswaar van veel licht, maar een plaats in de brandende zon en in een droge atmosfeer is niet aan te raden. Daarom is deze plant niet geschikt voor toepassing op een balkon of terras op het zuiden;
evenmin om in huis te plaatsen voor een venster op het zuiden. In huis moet u een plaatsje zoeken voor een groot venster op het oosten of westen.

In huis moet u zorgen voor veel frisse lucht. Misschien kan de plant ook een deel van de zomer naar buiten verhuizen.

Wie de plant na de bloei wil overhouden, moet een koele overwinteringsplaats hebben van 7_10° C.

In het voorjaar kan de plant weer warmer staan.

Verzorging
Met water geven moet u een beetje voorzichtig zijn. Het is wel zo dat het luciferplantje tijdens de groei- en bloeiperiode vrij veel water nodig heeft, maar de potgrond mag niet te lang volledig nat blijven.

Tijdens de rustperiode moet de potgrond droog zijn, maar mag niet helemaal uitdrogen. Voordat de plant de winter 'ingaat', worden de stengels kort afgeknipt.

In het voorjaar, voordat de planten gaan uitlopen, worden ze in verse potgrond gezet (standaard potgrond) en komen ze weer in het licht.

Tijdens de zomer, van april tot augustus, geeft u de plant iedere veertien dagen mest.

Tip
Na twee jaar is het mooie er meestal we/ af U kunt dan een nieuwe plant kopen, maar natuur/ijk kunt u ook door tijdig stekken zelf voor nieuwe aanwas zorgen.

Vermeerderen
Luciferplantjes worden soms in het voorjaar als perkplantje te koop aangeboden.
Zelfvermeerderen uit zaad kan echter en daarvoor is februari/maart de beste tijd. Bij een bodemtemperatuur van 18-20° C verloopt de kieming het beste.

Van de overwinterde planten kan in maart/april stek gesneden worden.
 
De topstek wordt in een zand-/turfmengsel en een bodemtemperatuur van 20° C beworteld. Stekken in het najaar kan ook, maar geeft meer problemen. Jonge planten moeten de eerste tijd regelmatig worden getopt.

Bij het verpotten in het voorjaar moet u zorgen voor een goede drainage laag. De plant houdt namelijk niet van natte voeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten