vrijdag 10 januari 2014

Actinioplens australis


Actinioplens australis


Het is nauwelijks te geloven, want u denkt wellicht aan de plant op deze afbeelding een soort parapluplant (Cyperus) te herkennen of een palm, maar het is toch een varen.


Het is Actinioplens australis, een varen die behoort tot de familie van de Ac-
tiniopteridaceae. Het is de enige soort die van deze plantenfamilie bekend is. En hoewel de soortnaam anders doet vermoeden, de plant stamt niet uit Australiƫ maar uit tropische streken in Afrika en tropisch Aziƫ.


Van nature zijn de bladeren overdekt met een zilverkleurig waas dat echter snel in een doffe bruine kleur kan veranderen wanneer de plant op een verkeerde plaats staat en niet op de juiste wijze wordt verzorgd .


In de eerste plaats moet deze varen beslist niet op een donkere plaats staan. Zet u Actiniopteris (helaas is er geen Nederlandse naam bekend) zo licht mogelijk. Felle zon is echter slecht.


Normale kamertemperatuur is voor deze varen ideaal en in ieder geval moet het ook 's winters warm zijn.
In vertrekken met centrale verwarming kan de atmosfeer dan te droog zijn en dat betekent dagelijks besproeien met water op kamertemperatuur.


Een ander probleem kan het gieten zijn. De potgrond moet steeds matig vochtig blijven. Wanneer de grond langdurig te nat is verrotten de wortels
en dat betekent het einde van de plant. Aan de andere kant is het ook zo dat wanneer de grond korte tijd volledig uitdroogt, uw varen ook het loodje legt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten